Carl Bildt måste stoppa kärnvapenspridningen

Till byn Ratan kommer den 19 augusti ministrarna Bildt, Olofsson och Tolgfors. De ska på plats fira den långvariga freden tillsammans med kungligheter och andra inbjudna gäster. I Västerbotten skedde de sista striderna mot anfallande militärmakt i vårt land. Det allra sista slaget skedde den 23 augusti 1809. Det var i Umeå och på Ålidbacken. De svenska försvarsstyrkorna gjorde upp med den angripande kosackhären på väg mot Nydalasjön efter tre månaders ockupation av staden. (Läs mer)

Det är lovande att regeringen besöker länet och ger uppmärksamhet åt ceremonin för hågkomsten av 200 år av frihet från krig. Freden är ju inte given. Hoten om ofred finns av flera orsaker närvarande än idag. Den tilltagande vapenhandeln med följande upprustning och spridning av livshotande vapen utgör en verklig fara för mänskligheten. Den stjäl pengar som behövs för angelägna behov som utbildning, sjukvård och att förebygganden mot befarade klimatförändringar. Med öppnande för utbyggnad av kärnkraft följer mer brytning och anrikning av uran, vilket ökar möjligheterna för framställning av både uran- och kärnvapen. De utgör bägge massförstörelsevapen. Användning av kärnvapen bidrar till den värsta klimatförstörelsen. Om kärnvapnen tillåts öka i mängd och spridas till allt fler användare, så blir världen för de flesta osäkrare att leva i.
 
Bildt som utrikesminister måste snarast skriva på icke-spridningsfördraget med krav på att även våra närmaste kärnvapenstater, Frankrike, Storbritannien och Ryssland fullständigt uppfyller fördragets förpliktelser om total kärnvapennedrustning. 
 
Erik Danielsson (V)


Artikeln publicerades i Västerbottens-Kuriren den 18 augusti 2009.

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: