Om stängningen av Ålidhemsskolan

Finanskris, varsel och avskedanden. Många människor har anledning att känna stor oro idag. Det är kanske inte bästa läget att lyfta fram lärares knepiga situation. (Läs mer)

Men: Ålidhemsskolan ska stängas. Huvuddelen av verksamheten flyttas till den närliggande ombyggda Kolbäcksskolan. De lärare som tidigare arbetat på Ålidhem får inte självklart följa med i flytten.Alla tjänster ska sökas om på nytt och inget säger att du får behålla den tjänst du tidigare haft. Utan att bli sentimental och blödig kan man nog säga att många av lärarna har gett sina bästa år till ett stort antal årskullar ungdomar på Ålidhem med omnejd.

En nyligen framlagd undersökning som SCB (Statistiska Centralbyrån) tagit fram visar att läraryrket faktiskt är stressigast av samtliga yrken på arbetsmarknaden. Läkare ligger på ungefär samma nivå, men utan att på något sätt missunna doktorerna kan man ju säga att de åtminstone kan trösta sig med att få bra betalt för den stress de utsätts för. En viktig anledning till den stress lärare upplever har att göra med att man jobbar långa perioder under hög anspänning, att man känner att man har små möjlighet till inflytande och kontroll över sitt arbete och att man saknar stöd från ledningen.

Många forskningsstudier visar att att om man jobbar i sådan arbetsmiljö riskerar man hälsan och man drabbas av olika sjukdomar. Lärare som jobbat flera årtionden på Ålidhemsskolan ska nu marknadsföra sig själva och sedan hoppas att de duger inför arbetsgivarens granskande blickar. Duger man inte blir konsekvensen sannolikt en katten-på råttanlek eftersom man knuffar bort de lärare på andra skolor som har färre tjänsteår.

Som före detta lärare på Ålidhemsskolan har jag under senaste halvåret stött på duktiga, kompetenta och omtyckta men idag vanmäktiga lärare som känner sig minst sagt besvikna och det finns de som helt enkelt lämnar skolan eftersom de vägrar utsätta sig för den okänsliga urvalsprocess skolans ledning iscensatt.

För mig framstår den omilda behandling Ålidhemslärarna utsätts för som en klockren illustration av orsakerna bakom det illavarslande resultatet i SCB:s undersökning.

Örjan Mikaelsson
fd. lärare på Ålidhemsskolan

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: