Vänsterpartiet anordnar UmeKvinnokonvent ’09

– Kvinnokonventionen är ett viktigt juridiskt dokument som skapar kraftfulla möjligheter att verka för kvinnors rättigheter i Sverige och världen. Trots detta är konventionen relativt osynlig, säger Irina Enbuska, Vänsterpartiets Kvinnopolitiska sekreterare och konventets samordnare. (Läs mer)

Vänsterpartiet kommer med anledning av att FN:s kvinnokonvention i år fyller 30 år genomföra UmeKvinnokonvent´09 under november.

Tanken är att vi under en hel dag skall belysa och diskutera kvinnornas situation, genom föreläsningar workshops etc. Arbetet har startat med att inbjuda kvinnoföreningar, kvinnonätverk och andra aktörer för kvinnors lika villkor. UmeKvinnokonvent’09 utgår från kvinnokonventionens artiklar om bland annat rätten till sjukvård, arbete och lika rättigheter.

Vi jobbar för en givande dag med breda aktiviteter dit många kvinnor och män söker sig, både de redan insatta men även de nyfikna.

Sverige, som var bland de första att ratificera konventionen 1980, har nyligt fått kritik av FN:s kvinnokommité. Bland annat uttrycker FN:s kvinnokommité att det finns för få kvinnor inom ledande positioner i Sverige.

– Ser vi till vårt eget län är representationen av kvinnor inom ledande funktioner alltför svag. Samtidigt som den feministiska debatten har dämpats. Därför håller Vänsterpartiet Umekvinnokonvent’09 för att återuppväcka debatten, samla alla goda krafter och ge skjuts till arbetet för kvinnors lika villkor, menar Vänsterpartiets kommungruppsledare Tamara Špiric.

Vid frågor kontakta:

Tamara Špirić, 070-277 19 89

Irina Enbuska, 070-338 23 50

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: