artikel

Kommuner och landsting kan mildra finanskrisen

För att mildra finanskrisens effekter är det viktigt att regeringen nu tar sitt ansvar för att kommunerna och landstinget har tillräckligt med pengar så att de kan klara sin verksamhet. Om vård, omsorg och utbildning slipper neddragningar så kan fler människor få arbete. (Läs mer)

Ungefär 40-50 % av de skattepengar som läggs ut går till att köpa varor och tjänster från privata företag. Om folk har jobb i kommun eller landsting så köper de också mer varor och tjänster till sig själva, vilket håller i gång ekonomin. Det är oerhört stötande att regeringen de senaste två åren har sänkt skatterna för vi som har jobb till en totalkostnad på 100 miljarder, samtidigt som de viktiga områdena sjukvård och omsorg har oerhört dålig ekonomi.

Här är två saker som regeringen kan göra i statens bidrag till kommuner och landsting:

 
– Ta bort de stora orättvisorna mellan områden med många i arbetsför ålder jämfört med många äldre. Som det nu är så har Norrlands glesbygdskommuner fått alldeles för dåliga villkor för att klara sin uppgift samtidigt som de rikaste kommunerna och landstinget i Stockholm fått resurser så att de kunnat sänka skatten. 

– Räkna upp statsbidragen med de pris- och lönehöjningar som finns. De kan inte ligga kvar på fjolårets nivå både i år och framöver. Om regeringen ställer nya krav på kommuner och landsting måste de följas av en tydlig finansiering utöver pris- och löneökningarna. Landstinget och kommunerna har ansvar för stora och viktiga delar av Västerbottningarnas välfärd, när skatteintäkterna sjunker pga den ökade arbetslösheten borde regeringen ta ansvar för att pengar avsätts till detta hellre än stora skattesänkningar till vi som har jobb och hyfsad ekonomi. Jobbskatteavdraget har ju inte gjort att någon slipper förlora sitt jobb.

Kjell Bäckman
Vänsterpartist

 


 

Publicerades i Västerbottens-Kuriren den 20 mars (ej på hemsida) och i Västerbottens folkblad den 25 mars 2009.

Kopiera länk