artikel

Vänsterpartiet stödjer medborgarförslag om Umeå lokaltrafik

Vänsterpartiet ställer sig bakom ett medborgarförslag från personal på Umeå lokaltrafik om att en oberoende utvärdering ska göras av lokaltrafiken. Medborgarförslaget nämner brister i arbetsmiljö, säkerhet, kvalitet och miljötänkande som anledningar till att utvärderingen bör göras. (Läs mer)

– Att kommunen vid senaste upphandlingen köpte 12 miljoner kronor billigare lokaltrafik innebär självklart att kvaliteten och arbetsmiljön blivit sämre, säger Tamara Špirić, gruppledare (V). Att lokaltrafikens resenärer och anställda får betala för upphandlingarnas underbudskonkurrens tycker vi är helt oacceptabelt.

Vänsterpartiet anser att Umeå bör kunna ta lärdom av Luleå, som har ett helägt kommunalt bussbolag och dessutom Sveriges nöjdaste resenärer enligt 2007 års kollektivtrafikbarometer.

– Tidigare har vi sett att allmänheten uttryckt sitt missnöje med lokaltrafiken i media. Att nu även personal på lokaltrafiken visar sitt ogillande och kräver en oberoende utredning, visar hur allvarligt problemet är, fortsätter Tamara. Därför ställer vi oss bakom förslaget.

De senaste årens problem har tydligt visat att upphandlingar inte kunnat ge Umeå en lokaltrafik av hög kvalitet. Vi kommer därför att lägga en motion till kommunfullmäktige om att kommunen ska återta lokaltrafiken i kommunal regi.


Läs medborgarförslaget här.

 

Kopiera länk