Riksdagsledamoten LiseLotte Olsson presenterade Vänsterpartiets budgetförslag

– Vi står mitt i en finansiell kris och annalkande lågkonjunktur. Då är det fel att sänka skatterna. Vi vet att det som istället behövs är satsningar på jobb, utbildning och infrastruktur, säger LiseLotte Olsson, riksdagsledamot (v), Nordmaling (läs mer)

Vänsterpartiet menar att välfärdssatsningar och stimulering av ekonomin går hand i hand. Lågkonjunkturen kräver fler jobb samtidigt som vi ser stora behov i välfärdssektorn. Därför avsätter Vänsterpartiet resurser till kommuner och landsting, fler utbildningsplatser både på högskolan och i kvalificerad yrkesutbildning samt på komvux.

–          Vår politik månar alltid om de mest utsatta, men i dagens läge blir satsningar på dessa grupper även väldigt viktiga för hela ekonomin. Några exempel på viktiga satsningar är 80 % av a-kassan för hela perioden, höjt studiemedel och höjt underhållbidrag för ensamstående, säger LiseLotte Olsson.

–          Regeringens största besparing i årets budget sker på sjukförsäkringssystemen. De sjuka får betala för regeringens skattesänkningar. Vi tycker att det är inhumant, säger riksdagsledamot Olsson.

–          Vi avsätter pengar för att återställa sjukförsäkringssystemet, påpekar LiseLotte.

Infrastruktursatsningar för Västerbotten:

  • Fortsatta järnvägssatsningar, byggandet av Norrbothniabanan
  • Ökad kapacitet på stambanan genom övre Norrland
  • Helstatlig finansiering av Umeås vägpaket
  • Omvandla E12 till en 2+1-väg
  • Pengar till underhåll och upprustning av befintliga vägar

Vänsterpartiet vill även inrätta en Bostadsfond på 10 miljarder per år. Pengarna ska användas till byggande av klimatsmarta flerfamiljshus, främst hyresrätter, och renovering av miljonprogrammen. Bostadsfonden ställer krav på produktionskostnads- och hyrestak. 

Hör P4 Västerbottens inslag här

 

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: