Återför vattenkraftens vinster

Återföring av vattenkraftens vinster gynnar lokalsamhället bättre än regelringen av alla vattendrag (läs mer)

”Vårt” statliga elbolag har ju visat sig kunna klyva atomer för sin utvinning av energi. Nu har Vattenfall även visat hur de kan klyva en befolkning genom att skapa osämja och splittring. De har även tillskansat sig våra pengar från de så kallade gröna elcertifikaten (stöd vi har betalat via våra elräkningar) för att förstöra ett vattendrag och behålla sina miljardvinster.
Det liknar en modern form av Baggböleri och det gäller Vojmån och Vilhelmina kommun.
Bolaget har fått sina megafoner på orten att lovprisa några ynka miljoner i utbyte som ersättning – en struntsumma i vattenkraftssammanhang. I stället för att kräva återföring av vinsterna från den redan utbyggda vattenkraften i kommunen vill de för en lägre ersättning offra en sträcka vatten med sel, forsar och tillflöden som finns kvar outnyttjad.
Det säger sig självt att det vore fördelaktigare att säga nej till den föreslagna strypningen av Vojmån och lämna möjligheterna öppna för framtiden att utveckla Vojmån med en omprövning av den rådande vattendomen.

Ett annat rimligt krav vore att kommunen stred för att få tillbaka något öre per producerad kilowattimma (KWh) från traktens vattenkraftverk i enlighet med Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuners (FSV:s) målsättningar. Denna modell med vinståterföring till lokalsamhället har visat sig fungera framgångsrikt i Norge. Vårt grannland i väster har även råd att  behålla ett sådant levande vattendrag som Vefsnan, som bland annat rinner upp i sjön Virisen via tillflödet Vapstälven med avrinningsområde i Vilhelminas norra fjällvärld – liksom Vojmån.

ERIK DANIELSSON (V)

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: