Saknar Umeå handlingskraft?

När ska Umeå bli certifierad som Fairtrade City? Som ett svar på Vänsterpartites motion beslutade fullmäktige 27/8 2007 att förändra kommunens upphanlingsreglemente i syfte att ställa krav om etiskt, socialt och miljömässigt god produktion och distribution (läs mer).

Jag ställer mig frågan idag, juni 2008, varför ingenting händer?

Kommunen beslutade att ta ansvar för sin konsumtion. De villkor vi tycker är rimliga för oss själva skulle vi också garantera våra medmänniskor i övriga delar av världen. Vi skulle ställa krav på att arbetarna får skäligt betalt för sina produkter, inget barnarbete förekommer och de fackliga rättigheterna respekteras. Social, ekonomisk och demokratisk utveckling gynnas i områden där etiskt ensvar tas inom produktionen.

Varför måste Umeå kommun agera särskilt för att garantera de mänsliga rättigheter som vi alla är överens om skall gälla? Anledningen är den att dessa fortfarande inte gäller överallt i den globala produktionen, på många platser förekommer barnarbete, svältlöner, giftiga arbetsmiljöer och arbetarna förbjuds engagera sig fackligt.

Fattigdom och utnyttjande av arbetare ses också av somliga som en helt naturlig del i en utvecklingskedja, och inget som den rika världen ska bekymra sig om. Enligt ett nyliberalt synsätt ska man aldrig "störa" marknaden med krav på till exempel vettiga löner och giftfri arbetsmiljö. Marknaden anses sköta sig bäst själv, och justera löner och arbetsvillkor i enlighet med vad ekonomin i landet tål.

Idag lever majoriteten av människorna på jorden i fattigdom medan en liten rik elit fortsätter leva i överflöd. Ofta måste även barnen i fattiga familjer bidra till familjens försörjning, det är vanligtvis dessa människor i fattiga länder som producerar för oss i den rika världen.

Jag menar att detta inte är acceptabelt, och att det är hög tid för Umeå kommun att verkställa sitt beslut för en rättvisare handel. Vänsterpartiet menar allvar med detta. Men var står de andra politiska partierna? För mig räcker det inte med fina ord, det krävs hanligskraft!

Tamara Spiric, grupplevade v i Umeå

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: