Vänsterpartiets Umeå tar täten

Vänsterpartiet prioriterar i sin budget för att Umeå ska växa till att bli ett föredöme där klyftorna minskar (läs mer)

–         I ett Sverige där regeringspolitiken gör att klyftorna ständigt ökar vill vi satsa på goda levnadsvillkor för alla Umebor, för jämlikhet och social- och ekologiskhållbarhet säger Tamara Špirić, gruppledare Vänsterpartiet Umeå.

–         Det måste råda nolltolerans mot barnfattigdom i Umeå. Vi avsätter resurser för sociala investeringar som skall säkerställa detta samt bättra på tidiga insatser för barn och unga, framhåller Spiric

Fler förslag för att mildra situationen för dem som har det svårast är avgiftsfri barnomsorg för de familjer som tjänar minst. Vänsterpartiet vill även garantera de unga som inte kommer att åka på semester eller till sommarstugan en meningsfull fritid och sommarlov genom satsningar på stadsdelsnära sommaraktiviteter för unga och avgiftsfria entréer till Hamnmagasinet.

–         Det är många som påpekar att skolan och förskolan ska förbättras, men få är villiga att betala den verkliga kostnaden. Vi väljer att finansiera förbättringar och satsa ytterligare på barn i behov av särskilt stöd. Vi finansiera även en högre lärartäthet, som har gett Umeå goda skolresultat, samtidigt som vi kan göra en vettig personalväxling de kommande åren, påpekar Tamara Špirić.

Vänsterpartiet avsätter resurser för en ökad valfrihet för de äldre i vardagen, genom möjligheten att välja vad omsorgen ska innehålla, exempelvis matlagning i hemmet. Vänsterpartiet satsar sammanlagt 45 Mkr på socialnämnden varav 25 Mkr öronmärks för ökad personaltäthet inom äldreomsorgen.

I budgetförslaget finns även krav på jämställdhetsrevidering av den kommunala budgetens utfall och öronmärkta pengar för att säkerställa att heltidsnormen efterlevs. 
 

Vänsterpartiets budgetförslag hittar du här

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: