Heltid blir norm även i privat äldreomsorg

Vänsterpartiet i Umeå har äntligen fått gehör, kommunens heltidsnorm ska gälla även när kommunen upphandlar drift av äldreomsorg (läs mer)

Vänsterpartiet har äntligen fått gehör för kravet att heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet även vid upphandling av driftsentreprenader inom äldreomsorgen i Umeå. Det blir förhoppningsvis början på en förändring i äldreomsorgspolitiken, där kvalitén uppvärderas i den ständiga jakten på att vara billigast.

–          Det är fantastiskt. Vi har idag tagit ett steg mot att stävja den pågående utvecklingen där privata företag använder sämre arbetsvillkor för personalen som en konkurrensmetod vid upphandlingar, påpekar Tamara Špirić, gruppledare för Vänsterpartiet i Umeå

–          Men vi fick inte gehör för hela motionen, vilket är beklagligt då den inkluderade fler verksamheter och delar än det avsnitt som nu bifölls. Vi hade önskat att man ställt samma krav på personalenkäter som vi genomför i egen verksamhet för att kunna mäta utvecklingen i verksamheterna och för att följa upp kravet om heltid, fortsätter Špirić.

–          Denna motion sätter förhoppningsvis stopp för rean på äldreomsorg som under en längre tid pågått i kommunen, avslutar Špirić.

Heltidsnormen är en vinst för framförallt kvinnors ekonomiska oberoende och kan på så vis bidra till en ökad jämställdhet. Umeå har idag satt en spärr för externa driftsentreprenader att kringgå kommunens goda personalpolitiska mål, vilket är en vinst för Vänsterpartiet som strider för heltidsnormen.

För mer information:

Tamara Špirić, gruppledare (v) Umeå
090 – 16 11 85
070 – 277 19 89

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: