Landsbygden behöver apotek

Det är billigt att handla på Apoteket i Sverige jämfört med andra länder som har privata apotek (läs mer)

Den svenska apoteksmodellen är en succéhistoria där priserna kan hållas nere samtidigt som vi har en väl fungerande distrubution, hög kompetens och god tillgänglighet i hela landet. Nu riskerar det här att slås sönder.

Regeringens förslag att avskaffa apotekets monopol på försäljning av läkemedel kommer att innebära sämre service och högre priser; särskilt för landsbyden och glesbygden.

Det är mycket förvånande att centerpartiet står bakom dessa förändringar; har de helt glömt bort att det finns många som behöver mediciner utanför storstädernas citykärnor?

De mest lönsamma delarna av apoteket kommer snabbt att köpas upp av stora kedjor medan det allmänna lämnas kvar med de olönsamma delarna. Så blev det i Norge där man genomförde en liknande process nyligen.

Där dominerar ett par stora kedjor marknaden och priserna har stigit.

Regeringen Reinfeldt vill att staten enbart ska garantera distribution av läkemedel i inledningsskedet. Det betyder att tillgängligheten på landsbygden blir sämre och att vi måste åka längre för att hämta ut våra recept.

Med sämre tillgänglighet kommer även priserna att stiga. Landsbygden kommer att drabbas hårt. Apoteket spelar en livsavgörande roll för många människor. Därför bör vi behålla apoteksmonopolet.

Gunilla Hegardt – landstingspolitiker

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: