Heltid skall vara norm även i privat äldreomsorg

Vänsterpartiet har idag lämnat in en motion med krav på att även entreprenörer som driver kommunens verksamhet skall hålla heltidsnormen som gällande för sina anställda (läs mer)

När vårdbolagen lämnar lägre anbud vid upphandling än kommunen konkurrerar de ofta med att ge sin personal lägre tjänstgöringsgrad. Detta tydliggjordes också senast av att Förenade Care som vunnit upphandlingen av driften vid Marielund inte har någon tjänst med högre tjänstgöringsgrad än 86 %.

 –          Att genom entreprenadutsättningar kringgå våra goda personalpolitiska mål kan inte accepteras av dem som menar allvar med heltidsnormen, säger Tamara Špirić, gruppledare Vänsterpartiet Umeå.

 –         Självklart skall vi som kommun ställa krav på de entreprenörer som driver vår verksamhet, de ska inte konkurrera med lägre tjänstgörningsgrad, påpekar hon.

 –         Heltidsnorm är en jämställdhetsfråga och ett viktigt led i att möjliggöra bra livsvillkor för våra anställda, detta har även kommunal framhållit i många år, förklara Tamara.

 Vänsterpartiet anser att vinstdrivande företag inte skall försämra villkoren för personalen vid verksamheter som upphandlas.

 Vänsterpartiet yrkade i socialnämnden igår (onsdag 19/12) att dessa krav skulle ställas i socialtjänstplanen för 2008, men förvägrades rätten att lägga yrkandet av ordförande Eva Andersson. Därför lägger vänsterpartiet en motion till kommunfullmäktige för att få ärendet prövat där.

 

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: