En vinst för alla eller de förunnade få?

Ägaren till John Bauergymnasierna Rune Tedfors plockade ifjol ut en vinst på 30 miljoner från koncernen. Dessa vinster bygger på skattemedel som bland annat Umeå kommun betalat ut i form av skolpeng. Det är lätt att peka på enskilda personers girighet men det är att göra det för lätt för sig. I själva verket är girigheten den logiska konsekvensen av det marknadssystem som infördes i den svenska skolan på 1990-talet (läs mer)

Tyvärr försvinner skattebetalarnas pengar inte enbart i vinster för privata företag och i glättig reklam riktad mot blivande elever. Elevtappet från den kommunala skolan, som har ansvar att ta emot alla barnen, har förvärrat problemet med planering inför skolåren men tomma skollokaler och uppsagda lärare som följd.

Sverige har ett av världens mest generösa system för finansiering av privata skolor via skattesedeln. Samtidigt har kunskapsresultaten sedan reformens genomförande snarare gått bakåt än förbättrats, även om Sverige fortfarande står sig bra i internationella jämförelser.

Det är hög tid att börja diskutera om systemet med skolpeng verkligen gör den svenska skolan bättre och inte enbart är ett slöseri med skattemedel som istället kunde användas till att satsa på förbättringar av en skola som är gemensam för alla. Mer fokus på kunskap istället för ekonomisk maximering i skolan skulle nog gynna elever. Kunskap är en rättighet, inte en vara på en marknad, eller?

Du gillar kanske också...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: