artikel

Gratis kollektivtrafik till Umeborna när luftkvaliteten är dålig!

Att Umeå kommun har dålig luft är knappast någon nyhet. Den 11 oktober 2007 har Vänsterpartiet lämnat in en motion för att införa gratis kollektivtrafik när luftkvaliteten är dåligt. (läs mer)

 

– De flesta människor känner oro över den dåliga miljön men har svårt att göra en konkret insats. Att lämna bilen hemma en dag då man vet att luften är väldigt dålig och ta en gratis bussresa, skulle nog många göra, menar vänsterpartisterna i Umeå – De bidrar med en konkret åtgärd för att förbättra sin närmiljö, samtidigt som det är ekonomiskt uppmuntrande. En god handling för miljön som får direkta konsekvenser och nästan går att ta på. Det är en framgångsväg för att öka miljömedvetenheten bland befolkningen.

Att Umeå kommun har dålig luft är knappast någon nyhet. Detta slår även en rapport från årsskiftet 2006/2007, gjort av stadsbyggnadskontoret/miljö- och hälsoskydd fast. Vi har 34 dygn över miljökvalitetsnorm (MKN) gällande partiklar och 286 dygn över MKN när det gäller kvävedioxid. Rapporten visar också att kvävedioxidnivåerna är som högst under vinterhalvåret, vilket kan relateras till ett ökat antal kallstarter samtidigt som omblandningen i atmosfären är mindre. FOA/FOI har i en rapport visat att skiktningen eller inversionen är som högst när det är som kallast, vilket gör att avgaserna stannar på låg nivå när den vertikala omblandningen är liten. Detta gör att skiktning eller inversion råder ungefär under hälften av tiden under vintern. FOA/FOI menar att temperaturen kan användas som en indikator på om skiktning eller inversion gäller.

I Helsingfors finns ett beslut i en miljösatsning om gratis kollektivtrafik när luftföroreningarna i staden är som störst. Detta för att minska utsläppen från biltrafik och ta ett kollektivt ansvar för att förbättra luftkvaliteten.

I en stad med Umeås luftproblem är det rimligt att börja arbeta för en bättre luftkvalitet, därför yrkar Vänsterpartiet att gratis kollektivtrafik skall införas då halterna av föroreningar överstiger gränsvärdena samt undersöka möjligheten att under samma tidsperioder begränsa biltrafiken.

 

Kopiera länk